Groep jonge expats die Nederlandse lessen volgt.

Dé redenen om Nederlandse lessen aan expats aan te bieden

In de globaliserende wereld van vandaag de dag is effectieve communicatie de basis voor succes. Steeds meer bedrijven breiden uit en omarmen diversiteit. En juist dat maakt het belangrijker om vloeiend in de lokale taal te kunnen communiceren. Voor werkgevers in Nederland is investeren in Nederlandse lessen voor expats niet alleen een vriendelijk gebaar; het is een keuze waarmee je onder andere de samenwerking kan verbeteren, de moraal van werknemers kan stimuleren en de algehele prestaties van je organisatie kan bevorderen. Zelfs in een multiculturele en expatvriendelijke omgeving groeit de vraag naar Nederlandse taalvaardigheid. 

In deze blog leggen we je uit hoe het investeren in Nederlandse lessen voor expats bij kan dragen aan het langetermijnsucces van je bedrijf.

Nederlands als verbindende factor

Jamila, een getalenteerde marketingmanager uit Groot-Brittannië, is onlangs bij een Nederlands bedrijf gaan werken. Ze beschikt over de benodigde expertise, maar heeft de Nederlandse taal nog niet onder de knie. Op een dag krijgt Jamila de taak om een belangrijke presentatie te geven aan een potentiële klant. In de vergaderruimte merkt ze dat de klant met de rest van het team Nederlands spreekt en zo een goede verstandhouding met ze opbouwt. Wanneer het haar beurt is om te presenteren, heeft Jamila het ontzettend moeilijk om haar ideeën duidelijk uit te leggen. Ze is voor een groot gedeelte afhankelijk van haar Engelse slides. Al struikelend over woorden en zinnen raakt ook de potentiële klant steeds meer in de war. Dat, in combinatie met de ongemakkelijke stiltes die hieruit voortvloeien, leidt ertoe dat haar boodschap totaal niet overkomt.

Expats geven hun taalbehoeften niet altijd aan

Situaties als deze zijn onprettig voor alle betrokken partijen. Jamila zou, zeker in deze situatie, niets liever willen dan vloeiend Nederlands kunnen spreken. De waarheid is dat ze veel werknemers van diverse culturele achtergronden vertegenwoordigt die het vaak moeilijk vinden om hun behoeften hardop uit te spreken. Het bij de werkgever vragen naar de mogelijkheid van taallessen Nederlands is daar een voorbeeld van. Expats wennen vaak dan wel langzaam maar zeker aan de typisch Nederlandse directheid en werkcultuur, maar het uiten van hun eigen wensen en behoeften voelt vaak net een stapje te ver. Alhoewel expats een groeiende druk voelen om Nederlands te spreken, blijft de angst om ‘te veel te vragen’ groter. Dat leidt ertoe dat velen dat uiteindelijk niet doen. 

Waarom zou je kiezen voor Nederlandse lessen voor expats?

Het is overduidelijk hoe Nederlandse taallessen Jamila’s carrière kunnen bevorderen. Ze zullen haar helpen met haar zelfvertrouwen, groei en de professionele kansen die ze ongetwijfeld voor ogen heeft. Ook kan ze dankzij lessen Nederlands een betere band opbouwen met collega’s en klanten. Daarnaast helpt het spreken van de taal haar om zich echt thuis te voelen in haar nieuwe land. Met andere woorden: Nederlandse lessen vormen de basis voor een prettig privéleven en carrière. Maar wat heb jij er als werkgever aan?

1. Betere communicatie en samenwerking

Communicatie is de sleutel tot succes. Het klinkt je misschien afgezaagd in de oren, maar het is toch echt waar. Het Engels mag dan wel de lingua franca zijn, maar volgens experts openen lokale talen deuren tot diepere verbinding, soepele communicatie en een gevoel ‘erbij te horen’. Zelfs in een internationale werkomgeving waar Engels de voertaal is, spreken Nederlandse werknemers onderling vrijwel altijd Nederlands met elkaar. Dat geldt vooral voor sociale momenten, zoals tijdens de lunch, de vrijdagmiddagborrel en bedrijfsfeesten. Onbedoeld ontstaat zo groepsvorming en krijgen expats het gevoel buitengesloten te worden. 

Groep internationale collega's in een vergadering.
Afbeelding van rawpixel.com op Freepik

Een gevoel van verbinding stimuleren

Wanneer je ze ernaar vraagt, erkennen veel expats dat ze zich ietwat geïsoleerd voelen, vooral wanneer ze net zijn geëmigreerd. Als werkgever kun je een gevoel van verbinding op verschillende manieren stimuleren. Bijvoorbeeld door Nederlandse lessen aan je buitenlandse werknemers aan te bieden. Al vanaf CEFR-taalniveau A2 is een werknemer in staat om eenvoudige gesprekken over het dagelijks leven te voeren. Een gesprekje met collega’s bij het koffieapparaat over hobby’s, familie of het afgelopen weekend? Dat is dan ineens niet meer zo angstaanjagend. Behalve de communicatie met collega’s en tussen teams verbetert ook de communicatie met klanten. Tot slot wordt het voor een expat met A2-niveau makkelijker om (eenvoudige) werkinstructies en documenten te begrijpen.

Betere taalvaardigheden, een sterker team

Expats die verder leren op hogere CEFR-niveaus, zoals B1 of B2, kunnen ook complexere werkgerelateerde taken met vertrouwen aan. Ze kunnen actief deelnemen aan vergaderingen, constructieve feedback geven en gedetailleerde documenten of beleidslijnen begrijpen. Dit verbetert hun individuele prestaties, maar ook die van het hele team. Investeren in Nederlandse lessen voor expats levert je zo een efficiënter en meer verbonden team op. Dutch Ready biedt Nederlandse lessen voor expats op elk niveau aan.

2. Betere prestaties en een hogere productiviteit

Wanneer expats Nederlands spreken, verbeteren hun werkprestaties vaak significant. Ze vinden het makkelijker om aan gesprekken deel te nemen en hun ideeën te delen. Dat draagt bij aan een prettige en creatieve werkomgeving. Wanneer klanten Nederlands spreken, wordt het bovendien makkelijker om expats klantgerichte taken te geven. Ze zijn dan immers beter in staat om direct en efficiënt te communiceren en een vertrouwensband op te bouwen. Tot slot stelt Nederlandse taalkennis expats ook beter in staat om weloverwogen beslissingen te nemen, omdat ze interne gesprekken, bedrijfsdocumenten en externe bronnen in het Nederlands beter kunnen begrijpen.

3. Betrokkenheid en motivatie

Behalve aan de werkprestaties dragen Nederlandse lessen voor expats ook bij aan een positieve bedrijfscultuur. Expats die zich meer op hun gemak voelen op hun werkplek dankzij (basis)kennis van de Nederlandse taal, zijn ook sterker geneigd om zichzelf uit te dagen en nieuwe taken aan te gaan.

Getalenteerde werknemers werven en behouden

Bied jij lessen Nederlands aan expats in jouw bedrijf aan? Dat betaalt zich ook op een andere manier uit. Expats zullen daardoor sneller besluiten om zich aan jouw bedrijf te binden. Met andere woorden: het lukt je beter om getalenteerd personeel vast te houden. Maar behalve het vasthouden van talent wordt ook het aantrekken ervan makkelijker. Ook zij kunnen het immers waarderen dat je bereid bent om in hun langetermijngeluk te investeren. 

Opleidingsmogelijkheden behoren tot de interessantste secundaire arbeidsvoorwaarden.

4. Gelukkige mensen zijn gelukkige werknemers

Net als duizenden andere expats heeft ook Jamila haar thuisland verruild voor Nederland. Voor de meesten kan het wel even duren voor ze zich op hun gemak voelen. Een taalcursus Nederlands draagt bij aan het zelfvertrouwen en de binding met het nieuwe land. Als werkgever denk je misschien: “Dat is toch niet van invloed op haar prestaties op de werkvloer?” Maar niets is minder waar. Diverse onderzoeken onder academici die hun thuisland verruilden voor een ander land wezen het uit: een algemeen gevoel van ongelukkigheid houdt verband met slechtere prestaties en aanpassingsproblemen op de werkvloer. Ook ervaren ongelukkige expats minder binding met hun werk.

Expat en Nederlandse klant sluiten een deal.
Image by Freepik

5. Je bedrijf scoort hoger op klanttevredenheid

Spreken jouw werknemers Nederlands? Dan wordt het makkelijker om aan de behoeften van je klanten te voldoen. Alhoewel Nederland hoog scoort op de English Proficiency Index (EPI), betekent dat niet dat iedereen even goed Engels spreekt En zelfs wanneer klanten wel (vloeiend) Engels spreken, vinden de meesten het nog steeds een stuk prettiger om zich in hun moedertaal te uiten. Daarnaast toont een expat die Nederlands met klanten spreekt zijn goede wil én laat hij zien zich in te zetten voor een goede samenwerking. Dat draagt bij aan de vertrouwensband tussen beide partijen en sterke klantrelaties.

Groepslessen Nederlands voor expats: traditionele lessen in een klaslokaal versus online lessen

Denk jij na over Nederlandse lessen voor expats? Dan heb je de keuze tussen de ‘traditionele’ lesvorm in een klaslokaal en online leervormen. Voor werknemers die (gedeeltelijk) op afstand werken of wisselende werkprogramma’s hebben, zijn online lessen aantrekkelijk. Deze lessen maken het mogelijk om deel te nemen vanuit elke denkbare locatie, zonder reistijdbeperkingen. Gemengde lesvormen, waarbij sommige studenten in een klaslokaal aanwezig zijn en andere via een videocallplatform inbellen, zijn ook mogelijk.

Privélessen Nederlands

Hierboven hadden we het over groepslessen. Maar er bestaan natuurlijk meer mogelijkheden. Privélessen Nederlands maken het mogelijk voor een docent om persoonlijke aandacht en instructies op maat te geven. Deze zijn geheel aangepast aan de behoeften en doelen van de leerder zelf. In een (face to face of online) één-op-éénsetting kan de docent ook het tempo van de lessen aanpassen, extra bij specifieke moeilijkheden stilstaan en de leerder van directe feedback voorzien. Dat alles draagt bij aan een optimale leerervaring.

Wat moet je kiezen: groepslessen Nederlands of één-op-éénlessen?

Eén-op-éénlessen leveren vooral resultaat op wanneer een werknemer intensievere begeleiding nodig heeft. Zo kan een gepersonaliseerd plan van aanpak worden gehanteerd. Individuele lessen leveren doorgaans ook sneller resultaat op, mede omdat ze kunnen worden aangepast aan voor de werknemer relevante thema’s en de eigen moedertaal. Aan de andere kant hebben groepslessen ook een sociaal karakter én zijn ze kosteneffectiever.

Image by Freepik

Wat heeft Dutch Ready te bieden?

Bij Dutch Ready zijn we ervan overtuigd dat een gepersonaliseerde aanpak tot de beste resultaten leidt. In de door ons ontwikkelde lesmethode is een cruciale rol voor de moedertaal weggelegd. Door het Nederlands met de eigen moedertaal te vergelijken, ontstaat inzicht in de verschillen en de overeenkomsten tussen de twee. En precies dat inzicht is nodig om snel en efficiënt stappen te maken. Hieronder zetten we voor je op een rijtje welke Nederlandse taallessen voor expats we aanbieden. Voor alle lesvormen maken we gebruik van onze uitgebreide en interactieve e-learningmodule

Wanneer is het slim om voor zelfstudie te kiezen?

Ben je op zoek naar taallessen Nederlands voor expats? Je hebt hierboven kunnen zien dat zelfstudie ook tot de mogelijkheden behoort. Maar wanneer is dat nu een slimme keuze? 

  • Een werknemer heeft wisselende en/of onvoorspelbare werkuren.
  • Een werknemer reist veel voor zijn werk.
  • Een werknemer is zeer enthousiast om de taal te leren en weet zichzelf gemotiveerd te houden.
  • Je bent op zoek naar een betaalbare optie.


Wanneer een werknemer voor een zelfstudie Nederlands kiest, kan hij of zij zo vaak als nodig is terugkomen op bepaalde onderwerpen en oefenen met specifieke vaardigheden. Zo hoeft iemand zich niet aan het ritme van een groep of de planning van een docent aan te passen, hoe flexibel die ook is.

De structuur van de Nederlandse lessen voor expats

Bij Dutch Ready zijn alle Nederlandse lessen voor expats aangepast aan de behoeften van de student. De focus ligt op de toepassing van kennis en vaardigheden in (sociale) situaties op het werk en daarbuiten. Onze e-learning is momenteel beschikbaar voor de taalniveaus A0-A2. De structuur van de lessen is afhankelijk van de specifieke afspraken die je met de docent maakt. De duur van de taallessen Nederlands voor expats varieert en is afhankelijk van persoonlijke factoren en ambities.

Ben jij er klaar voor om taalbarrières te doorbreken?

Door voor de juiste vorm van taaltraining te kiezen -of dat nu traditioneel in een klaslokaal, middels online lessen of via zelfstudie is- kun je tegemoetkomen aan de uiteenlopende behoeften van je werknemers. Neem de tijd om te bekijken wat Dutch Ready je met zijn brede aanbod aan op maat gemaakte lesprogramma’s te bieden heeft. Laten we samen taalbarrières doorbreken en werken aan een meer inclusieve, effectieve en motiverende werkplek.

Heb je vragen? Werp dan een blik op de veelgestelde vragen hieronder of vul het contactformulier op onze website in om advies op maat over Nederlandse taallessen voor expats. Aarzel niet om contact op te nemen, we voorzien je graag van de informatie die je nodig hebt.

Veelgestelde vragen

Wanneer bereikt mijn personeel het gewenste taalniveau?

Dit is afhankelijk van de tijd die een werknemer heeft, maar ook de uitdagingen waarmee hij te maken krijgt tijdens het leerproces. We bieden op verzoek niveautoetsing aan het begin en het eind van de cursus aan en een certificaat van deelname kunnen we indien gewenst ook verstrekken.

Wat kost het me om mijn personeel Nederlandse lessen te laten volgen?

De totale kosten hangen af van de leervorm, maar ook van het aantal lessen (of de duur van de zelfstudie) waarvoor jij en je medewerker(s) kiezen. Aarzel niet om contact met ons op te nemen over vragen over prijzen.

Wanneer kunnen mijn medewerkers met lessen Nederlands beginnen?

Als je voor de zelfstudieoptie kiest, kan je expatmedewerker na betaling meteen beginnen. Je hebt dan namelijk direct toegang tot ons online lesmateriaal. Geef je de voorkeur aan begeleide lessen? Dan koppelen we je medewerker aan een van onze ervaren docenten. Een proefles maakt deel uit van die procedure. Het duurt meestal niet langer dan enkele dagen om een match te vinden en aan de slag te gaan.

Spread the Word!

Share to:

Leave Your Comment